Mi lesz veled dislike gomb?

2015. szeptember 21.
Szabó Adri
dislike_gomb_nyitó

Mark Zuckerberg legújabb bejelentése órási találgatást indított el a régóta várt dislike gomb körül. De mi az igazság?

A nagy bejelentés

Hosszú évek óta találgatják, hogy a Facebook mikor jön elő sokak által már a kezdetek óta követelt dislike gombbal. A szeptember 15-ei Menlo Parkban tartott Q&A eseményén azonban az egyik kérdező igen hamar a lényegre tért és kérdésben a like gomb alternatíváról faggatta a Facebook vezért.

Zuckerberg válaszával igazi spekuláció hullámot indított el az online világban: „Az emberek évek óta érdeklődnek a dislike gomb felől és valószínűleg ez idáig több százan kérdeztek már róla. A mai nap azonban különleges, hiszen végre elmondhatom, hogy már dolgozunk rajta és nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy tesztelhessük is.”

 

Egy hüvelykujj mind felett

A dislike gomb legnagyobb rajongói első hallásra már bonthatnák is a pezsgőt, hiszen maga Mark Zuckerberg jelentette be, hogy hamarosan tesztelik és végre elkezdődhet a lefelé mutató hüvelykujjak korszaka.

Azonban érdemes tovább hallgatni Zuckerberg válaszát és hozzá gondolni a Facebook eddigi pályafutását és jellemzőit is. Hiszen a Facebook alapjába véve arra kíváncsi mit szeretnek az emberek, ezt az információ halmazt adja el hirdetőinek, akik ezért cserébe igen nagy összegeket folyósítanak a Facebook számlájára. Vajon mit szólna egy olyan hirdető, aki évente több milló forintot (vagy dollárt) költ el Facebook hirdetésekre, ha a hirdetéseit egyszeriben elözönlenék a dislike-ok?

Mark Zuckerberg továbbá azt is hangsúlyozta válasza folytatásában, hogy nem szeretnének olyan közösséget építeni, ahol egyszerűen fel vagy leszavazni lehetne egy adott tartalmat. Igaz is, hiszen egy komment ma már többet érhet 1000 dislike-nál, tehát valóban nem lennének előrébb egy fordított like gombbal.

Dislike vagy nem dislike?

Dislike vagy nem dislike?

 

De akkor mit tesztel valójában a Facebook?

A Facebookon az emberek (többsége) alapvetően megosztja az életét, ki jobban, ki kevésbé. Azonban az ember életében nem feltétlenül csak jó dolgok történnek. Gyakran találkozni, tragédiákkal, megmagyarázhatatlan történésekkel és ilyenkor elég groteszkül tud mutatni a poszt alatt like-ok sokasága. Erre szeretne valójában megoldást adni a Facebook. Lehetőséget adni a like gomb mellett egyéb érzelmek és reakciók kifejezésére. Ez által egy részről, egy jóval szélesebb skálát nyitva a posztokra való reagálásra, más részről pedig tovább bővíthetné a felhasználóiról szerzett információ mennyiségét.

Azt, hogy pontosan milyen formában szeretné létre hozni ezeket a lehetőségeket a Facebook csapata még mindig homály fedi, de van egy olyan érzésünk, hogy már nem sokáig kell találgatnunk.

 

Források:

http://bit.ly/1gq8eNS

http://on.mash.to/1OpGCax

http://bit.ly/1Kqy2V6

 

A képek forrása:

http://bit.ly/1isVkQn

http://bit.ly/1Fpn9Uk

 

Kapcsolódó tartalmak