Top 10 tech trend

2014. május 24.
spiritcode
top tech trendek 2014-ben

Mi a menő idén? Hordható kütyük, 3d nyomtató, online pénz és sok egyéb érdekesség. Bemutatjuk a 2014-es top trendeket!

Kijelenthetjük, hogy 2014-re életünk nagy része mobillá vált. Az okostelefonok, a különböző alkalmazások és az online tér mára már szerves részét képezi életünknek. A Juniper összeszedte, mik fognak idén a legnagyobbat robbanni, lássuk a Top 10-es listát!

1. ’Okosabb’ városok.

A városok okossá válásában nagy szerepe van az érzékelőknek és a felhő alapú alkalmazásoknak, amik a közlekedéstől kezdve, a fogyasztásmérésen át, az egészségügyet, a világítást, és a környezeti adatokat is irányítják. A Sensity például egy több milliárd pontból álló hálózat kiépítését tervezi utcai lámpákban Amerikában. Kérdés, hogy a városok hogyan fogják pénzügyileg elbírni ezeket a beruházásokat.

Okos városok, Sensity

Okosabb város a Sensity-vel.

 

2. Mobilpénz.

A mobilpénz és a mobil pénztárca nagy segítség a bankoknak a digitális világban, fejlődése és népszerűsége pedig várhatóan folyamatosan nőni fog. Ahogy a mobil elérések nőnek Ázsiában és Afrikában, egyre nagyobb szükség van az adatok helyes feldolgozására és a termékkövetésre. A legutóbbi adatok szerint Afrikában 80%-kal nőtt a mobil penetráció aránya.

Mobilpénz, mobilpenetráció

Afrikában már 80%-kal nőtt a mobil penetráció aránya.

 

3. Szaporodnak a hordható eszközök.

A Google Glass és a Samsung okosóra után érkezik az Apple iWatch, sőt több hordható eszközt is várunk idén. 2014 vízválasztó év lesz a viselhető készülékek számára. A biztonság és magánélet viszont örök kérdés marad a kamerák és helymeghatározó eszközök miatt.

Samsung okosóra , Apple iWatch

Hamarosan piacra kerül az Apple iWatch.

 

4. Több tablet és iPad az oktatásban.

A tabletek egyre sikeresebbek és elterjedtebbek az oktatásban, pár éven belül pedig teljesen ki fogják szorítani a hagyományos PC-ket és laptopokat. Az egy gyerekre egy laptop’ kifejezés hamarosan tabletre fog változni.

Több tablet és iPad az oktatásban.

Több tablet és iPad az oktatásban.

 

5. A mobil fitnesz alkalmazások térhódítása töretlen.

Több fitneszalkalmazás és eszköz napvilágot látott már, az alvó karkötőktől kezdve a különböző appokig. 2014-ben ezek a fitneszeszközök betörnek az egészségügybe és az egészségügyi piacra is. Két példa: a fitneszkarkötő pontosan tudja, mit csinálsz az edzőteremben, míg az okos póló érzékeli az érzelmeidet, sőt azt is, ha szívrohamod van, ráadásul segítséget is tud hívni baj esetén Hozzád, automatikusan.

A fitneszkarkötő pontosan tudja, mit csinálsz az edzőteremben,

A fitneszkarkötő pontosan tudja, mit csinálsz az edzőteremben.

 

6. Az LTE felhasználók száma nőni fog, a 4G LTE kiépítése folytatódik.

Az LTE (Long Term Evolution, azaz negyedik generációs vezeték nélküli adatátviteli szabvány) nagyot fog robbanni, év végére megduplázódhat a felhasználók száma. Sőt, még gyorsabb hálózatokat is be fognak mutatni idén. Amerikában a T-Mobile a legnagyobb LTE szolgáltató, egyes területeken ingyenes LTE hozzáférést biztosítanak.

Amerikában a T-Mobile a legnagyobb LTE szolgáltató

Amerikában a T-Mobile a legnagyobb LTE szolgáltató.

 

7. Az eszköztudatosság nőni fog.

Több eszköz, több hordható kütyü, több intelligencia – az egyre okosabb eszközök határozzák meg azt, hogy hol vagyunk, merre tartunk, és hogyan tudnak nekünk segíteni a mindennapi életünkben. Kiváló példa a Google Now.

Google Now

Egyre okosabb eszközök határozzák meg azt, hogy hol vagyunk.

 

8. Az Ouya és egyéb mikrokonzolok forradalmasítani fogják az otthoni játékokat.

Bár minden híradás a PlayStation 4-ről és az Xbox One-ról szólt, az Ouya (nyitott forráskódú, androidos tévés játékkonzol) az Xbox 20%-ába kerül mindössze. Mint ilyen, veszélyt jelent az alacsonyabb piaci szegmensben, a többi olcsó játékkal, például a GameStick-kel együtt, addig a számítógépes játékok a magasabb szegmensre jelentenek veszélyt.

Ouya

Ouya.

 

9. A személyes felhők áttörése következik.

Az NSA játszóterét tartják sokan a közösségi felhőnek. Ezért fejlesztik ki a személyes felhőket és a hálózatra csatlakozó tárhelyeket, közvetlenül a felhasználó otthonában. A Pogoplug több mint egy millió személyes cloud-ot kezel, a BitTorrent Sync pedig áthelyezi a nyilvános fájlmegosztást.

Pogoplug

A Pogoplug több mint egy millió személyes cloud-ot kezel.

 

10. 3D nyomtatót mindenkinek!

2013 nagy durranása a 3D nyomtató volt, az eladások pedig csak nőni fognak a HP, a Samsung és a Microsoft piacra lépésével.

3D nyomtató. 3d nyomtatás

2013 nagy durranása a 3D nyomtató volt.

A folyamatok többsége már múlt évben megindult. Azt, hogy melyikük lesz trend, vagy csupán hype, az év folyamán kiderül.

Szerintetek mi lesz a legnagyobb áttörés 2014-ben?

forrás: venturebeat.com  

 

Szerző: Sipos Kriszta

Kapcsolódó tartalmak