2013 szava a „selfie”!

2013. november 19.
spiritcode
selfie

Kíváncsiak vagytok, mi volt 2013 leggyakrabban használt kifejezése?

Bizonyára mindannyiunk előtt ismert a legújabb divathullám a közösségi oldalakon: tükörben vagy eszközt önmagától eltartva készített önarckép, mely elmaradhatatlan minden magára valamit is adó fiatal vagy celeb közösségi oldalán. Ha igazán trendi hatásra vágyunk, a tuti recept a következő: készíts selfie-t, töltsd fel Instagramra, majd onnan oszd meg Facebookon. Innentől kezdve nincs is más dolgod, mint várni a lájkokat.

Az Oxford University Press minden évben felmérést készít arról, mely volt a leggyakrabban használt szó az adott évben. Idén nagy verseny volt a „twerk” ( női popsit rázó tánc, leghíresebb képviselője Miley Cyrus), a „binge-watch” (maratoni sorozatnézés),  a bitcoin (virtuális pénz) és hasonló remek szavak között, míg végül kiütéssel győzött a” selfie”, melyet 2013-ban futótűzként terjedve, egyre többen, elképesztő mennyiségben használtak. A szakemberek kimutatták, hogy az elmúlt hónapokban 17 000 százalékkal nőtt a „selfie” szó használati aránya.

Az Oxford Szótár a következőképpen magyarázza a „selfie”-t:

selfie Licoln

Lincoln, selfie

Selfie, főnév, informális. Önmagáról készített fénykép, melyet okostelefonnal vagy webkamerával készítettek és feltöltöttek valamilyen közösségi oldalra.”

A szótár készítői a szó eredetét 2002-re vezetik vissza. Egy ausztrál fórumon jelent meg először, amikor egy önmagát részegen fotózó fiatal „selfie”-ként definiálta a képet, melyet posztolt.

A hashtag-gel ellátott #selfie szó 2004-ben bukkant fel először a Flickr-en.  Az Oxford University Press idén összevonta az amerikai és az angol mezőnyt, mindkét helyen testhosszal győzött a „selfie”.

2005-ben a „podcast”, tavaly pedig a „gif” lett az év szava, így az elmúlt évek tapasztalataiból leszűrhetjük, hogy a technikai és műszaki szavak egyre inkább beépülnek a hétköznapi szóhasználatba.

Ti posztoltatok már valaha selfie-t?

 

 

Forrás: http://gizmodo.com/selfie-is-officially-the-2013-word-of-the-year-1467308616

 

Kapcsolódó tartalmak