Mindent az okos készülékekről

2014. május 28.
spiritcode
Internet of Things forradalma

Mit jelent az Internet of Things, azaz az Okos Készülékek fogalma?

Egyre többet hallunk az ’Internet of Things’, azaz az IoT jelenségről. A napjainkban szélsebesen zajló digitális forradalom termékei lassan életünk minden területére bekúsznak, a munkánkba, a magánéletünkbe és a mindennapjainkba egyaránt. Jogosan teszed fel a kérdést, hogy mi is ez az egész és mit jelent az Internet of Things fogalma? Milyen hatással van ez rád és az életedre?

Kezdjük az alapoknál. A szélessávú internet egyre több ember számára elérhető, az árak folyamatosan csökkennek, az eszközök nagy része wifi csatlakozással és különböző érzékelőkkel készül, és egyre olcsóbban is kínálják őket, így sok emberhez tud eljutni a legújabb technika. Az okostelefonok eladása napjainkban az egekbe szökött. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy az okos készülékek forradalma is kitörjön.

De mit is jelent az Internet of Things, azaz az Okos Készülékek fogalma?

Képzelj el egy olyan készüléket, amely az internethez, vagy más készülékekhez tud kapcsolódni (vagy mindezekhez egyszerre). Ez a jelenség magába foglalja a mobiltelefonokat, kávéfőzőket, mosógépeket, fejhallgatókat, lámpákat, okosórákat, és minden egyebet, amit csak el tudsz képzelni. A jelenség különböző gépalkatrészeket is érint, például egy repülőgép sugárhajtóművét, vagy egy fúrótorony fúrófejét. Minden egyes eszköznek és alkatrésznek esélye van arra, hogy egyszer az okos készülékek sorába tartozzon. Alátámasztja ezt a Gartner elemző cég jóslata is, amely szerint 2020-ra több mint 26 milliárd egymással összekötött okos készülék lesz forgalomban, bár más cégek ezt a számot még magasabbra, 100 milliárdra tippelik. Az Internet of Things világa az egymással összekötött dolgok (az embert is beleértve) hatalmas hálózata. A jövőben megkülönböztetünk majd ember és ember, ember és tárgyak, illetve tárgyak és tárgyak közötti kapcsolatokat.

Internet of Things forradalma

Az Internet of Things világa az egymással összekötött dolgok hatalmas hálózata.

Milyen hatással lesz mindez a mindennapi életünkre?

A jövő mottója a következő: amit össze lehet egymással kötni, azt össze is kötjük. De mégis miért van szükségünk ennyi, egymással összekötött eszközre? Nézzük meg pár példán keresztül, hogyan hatnak majd a mindennapi életünkre az egymással összekötött, okos készülékek.

Tegyük fel, hogy van egy fontos megbeszélésed. Az autód kapcsolatban van a naptáraddal, így a GPS-készülék tudja, hová vigyen téged, neked nem kell betáplálni a címet. Ha dugóba kerülsz, vagy útlezárás van, az autó üzenetet küld a tárgyalópartnerednek, hogy az útviszonyok miatt késni fogsz.

Egy másik eset: az ébresztőórád össze van kötve a kávéfőződdel. Így a telefon az ébresztő megszólalásával üzenetet küld a kávéfőzőnek, amely azonnal főzni kezdi a friss kávét.

Az irodában is segíthetnek az okos készülékek: mi lenne, ha az irodai rendszer érzékelné, ha fogynak az irodaszerek és automatikusan megrendelné a készletet? Nem lenne több elfogyott gemkapocs.
És mit szólnál, ha az okosórád mérné, mikor és melyik feladatnál voltál a legaktívabb és a legproduktívabb, és továbbküldené az információt azokra az eszközökre, amelyeket napközben használsz?

Az IoT egyre szélesebb körben terjedő eszközei között az okosvárosok ötlete is figyelemre méltó. Az ilyen kezdeményezések segítségével kevésbé pazarolnánk az energiát és megtanulhatnánk hatékonyabban használni erőforrásainkat, így megérthetjük és fejleszthetjük azt, hogyan élünk és dolgozunk.

Internet of Things forradalma

Az okos eszközök már jelen vannak a mindennapjainkban.

 

És ez nem a jövő, az okos eszközök már jelen vannak és egyre nagyobb teret követelnek maguknak annak ellenére, hogy sok eszköz működését még nem értjük, vagy nem tudjuk elfogadni. Hogy miért izgalmas az IoT témája? Kétségkívül azért, mert bár számtalan új lehetőséget kínál számunkra, rengeteg új kihívás elé is állít minket.

Az egyik legvitatottabb kérdés a biztonság.

Hiszen hogyan maradhat az információ biztonságos és titkos, ha több, egymással összekötött eszköz rendszerén fut keresztül? Előfordulhat-e, hogy valaki egy kenyérpirító meghackelése során jut hozzá az összes adatunkhoz? Természetesen sok új cég kezdett el ezzel a kérdéssel foglalkozni, és azon dolgoznak, hogy az IoT mindenki számára biztonságosan használható legyen.

A másik kulcskérdés a magánélet védelme és az adatmegosztás.

Ez annak ellenére izgalmas téma, hogy el sem tudjuk képzelni, milyen az, amikor eszközök milliárdjai állnak kapcsolatban egymással. Nem is beszélve arról, hogy az eszközök használata során hatalmas mennyiségű adat keletkezik, amelyet kezelni, tárolni, rendszerezni és védeni kell. A vállalatok számára az új kihívást az jelenti, hogy kidolgozzanak egy olyan rendszert, amely kezelni tudja ezt az újonnan keletkező, nagy mennyiségű adatot (Big Data-jelenség).

Mi a jelenlegi helyzet?

Az IoT-ről régóta folynak a találgatások, és zajlanak a viták, mert mindenki szeretné minél jobban megérteni a folyamat lényegét és működési elvét, valamint azt, hogy az okos eszközök milyen valós hatással lesznek a mindennapi életünkre. Fontos megvizsgálnunk az Okos Készülékek okozta biztonsági és etikai kérdéseket is. Járjunk nyitott szemmel és igyekezzünk minél több információt szerezni az okos eszközök működéséről. Eljött az idő, amikor el kell fogadnunk, hogy az Internet of Things helyet követel magának az életünkben.

forrás: forbes.com

Szerző: Sipos Kriszta

Kapcsolódó tartalmak