Minden, amit a LinkedIn endorsementről tudni kell

2014. április 07.
spiritcode
LinkedIn, Endorsements - te foglalkozol vele?

A LinkedIn endorsementek fölött hajlamosak vagyunk átsiklani. Azonban megéri egy kis figyelmet fordítani rá, mert egy jól elhelyezett endorsement nagyon pozitív lehet…

Mióta a LinkedIn több mint egy éve bevezette az endorsementeket, sokan kaptunk tanúsítást olyan készségünkről, amelyről nem is tudtunk, olyan emberektől, akiket nem is ismerünk.
Mit tegyünk ilyenkor? Hagyjuk meg ezeket az ismeretlen tanúsítványokat, hátha pozitív hatást gyakorolnak a profilunkra vagy van valamilyen módja annak, hogy eltüntessük őket?
Mit tegyek akkor, ha olyasvalakitől kapok endorsementet, akiről fogalmam sincs, hogy kicsoda? Viszonozzam a tanúsítást és vegyem fel vele a kapcsolatot?

Karrier-tanácsadók, sőt maga a LinkedIn szóvivője, Julie Inouye is a következőket javasolják:

 

1. A LinkedIn endorsementek hasznosak és általuk könnyebben szerezhetőek ajánlások.

A tanúsítások arra jók, hogy kifejezd pozitív véleményedet egy adott személyről anélkül, hogy belebonyolódnál egy ajánlás megírásába. Ám ha ajánlásra van szükség, írhatsz a tanúsítódnak, amelyben szöveges ajánlást is kérsz tőle. Az endorsement remek kiindulópont ehhez, hiszen ha valaki tanúsítást küld neked, akkor nyilván elismeri munkádat és készségeidet.

2. Kizárólag elsőfokú kapcsolatok küldhetnek endorsementet

Ha úgy tűnik, hogy olyan emberektől kapsz tanúsításokat, akikkel alig vagy kapcsolatban, az azt jelenti, hogy kiterjesztetted a kapcsolataidat olyan emberekre, akiket nem is ismersz jól. Ez hozza magával azt az igényt, hogy foglalkozz a LinkedIn-nel és legyen erős a jelenléted. Minél több emberrel vagy kapcsolatban, annál nagyobb a valószínűsége, hogy egy munkáltató, egy ügyfél vagy egy tanácsadó könnyebben megtalál. Ennek ellenére tartsd szem előtt azt a jó tanácsot, hogy csak azokkal az emberekkel kerülj kapcsolatba, akiket tényleg ismersz, akik képességeit tényleg tanúsítani tudod, és akik viszont küldhetnek neked valós endorsementeket. Az a helyzet, hogy sok embernek vannak olyan elsőrangú ismerősei, akik nem is ismerik a munkáját: például a család, a barátok vagy éppen ex-kollégák, akikkel nem egy osztályon dolgoztál.

LinkedIn, Endorsements - te foglalkozol vele?

Te gyakran endorseolsz másokat?

 

3. Elrejthetsz, és el is kell rejtened bizonyos endorsementeket.

Törölni nem lehet az endorsementeket, de elrejtheted őket, hogy rajtad kívül senki más ne lássa. A képernyő tetején menj a legördíthető menübe és válaszd a ’Profile’ opciót, azon belül pedig kattints az ’Edit profile’ fülre. Mikor legörgetsz a ’Skills and expertise’ részhez, egy ceruza ikont fogsz látni. Ha rákattintasz, akkor szerkesztheted a tanúsításokat a ’Manage endorsements’ menü segítségével. Felugrik majd egy ablak, amelyben az összes eddigi kapcsolatodat látod, akik endorsementet küldtek neked.

Ha például egy régi családi barát küldött neked tanúsítást, akkor csak kattints a személy melletti négyzetbe, szedd ki a pipát, ezzel el is rejtetted ezt az endorsementet. Ha valaki olyan készségre küldött tanúsítványt neked, amellyel nem rendelkezel, az ’Add and remove’ opció segítségével törölheted is magát a készséget.

4. Listázd a készségeidet!

Még 2011 februárjában mutatták be a ’Skills and experience’, azaz a készségek és tapasztalatok összefoglalására szolgáló lehetőséget. A mai napig nagyon sokan vannak, akik még nem töltötték ki ezt a mezőt. Pedig megéri rászánni az időt és kitölteni rendesen, mert így fogják látni azokat a készségeidet, amelyeket fontosnak tartasz, és amelyekre endorsementet szeretnél kapni. Válassz ki legalább 10 készséget, mert az endorsementek csak az első 10 készségnél látszanak a profilodon. Ahol az endorsementeket szerkeszted, ott be is tudsz írni különböző készségeket.

Például ha beírod azt, hogy írás, a rendszer számtalan lehetőséget kínál fel: hírek írása, technikai cikkek írása. Ha valamelyiket kiválasztod, újabb lehetőségeket kapsz. A hírek írásánál például feltűnik a tényfeltáró újságírás és az üzleti újságírás is. Ezzel természetesen sok időt eltölthetsz, de mindenképp megéri 15 percet foglalkozni azokkal a készségeiddel, amelyek fontosak a munkádban.

LinkedIn, Endorsements - te foglalkozol vele?

Ajánlást először adunk, azután kapunk.

 

5. Nem kell mindig viszonoznod, de jó ötlet lehet.

Nem kell viszonoznod azt az endorsementet, amit egy olyan embertől kaptál, akivel évek óta nem beszéltél, de egy közeli kollégád tanúsítását viszonozhatod. Ezt úgy tudod a legkönnyebben megtenni, hogy megnézed az adott személy profilját. Kattints a név alatt szereplő szürke ’Endorse’ feliratra. Felugrik egy kék négyzet, amelyben különböző készségeket sorolnak fel és ezek között tudsz válogatni.

Az endorsement eszközével lehetőséged van a kapcsolatépítésre, mind online, mind személyesen. Ha endorsementet kapsz valakitől, hívd meg az illetőt egy kávéra vagy egy italra, mert hiába nagyszerű az online kapcsolatépítés, a személyes azért jobb.

6. Kérj endorsementet olyan emberektől, akik tudják, hogy jól dolgozol.

Ha valakivel egy projektben dolgozol, vagy jó a kapcsolatod a kollégáiddal és a főnököddel, kérd meg őket, hogy küldjenek neked endorsementet. Ezt a leghatékonyabban személyesen, vagy egy rövidke üzenet formájában teheted.

LinkedIn, Endorsements - te foglalkozol vele?

Kérj endorsementet olyan emberektől, akik tudják, hogy jól dolgozol.

7. Ne aggódj, hány potenciális munkaadó látja a profilodat az endorsementek miatt.

A LinkedIn hivatalosan soha nem közli, hogyan lehetséges a potenciális munkaadóknak munkavállalókra keresni a szerveren.
Ennek ellenére nem valószínű, hogy az endorsementeknek nagy szerepe van a LinkedIn keresési eredményekben.

8. A fejvadászokat nem érdeklik az endorsementek.

A fejvadászokat nem nagyon érdekli, hogy egy felhasználónak hány endorsementje vagy ajánlása van. Kicsinyes és olcsó dolognak tartják. Jó látni egy profilon, ha sok endorsementje van, de az ajánlásoknak nagyobb súlya van, méghozzá azért, mert manapság már mindenki mindenkinek mindenért endorsementet küld.

9. Foglalkozz az endorsementekkel!

Sok embernek problémát okoz a folyamatos közösségi média jelenlét, ám a LinkedIn a legfontosabb szakmai kapcsolatokat építő oldal. Bár a fejvadászok és a toborzással foglalkozók nem tulajdonítanak nagy jelentőséget az endorsementnek jelenleg, de könnyen megeshet, hogy a jövőben fognak. Például valaki pályázik egy sales pozícióra, és nincsenek tanúsításai, míg a versenytársainak számtalan endorsementje van, az nagyban ronthatja az esélyeit. Csábító gondolat hanyagolni az endorsementeket, de megtérülő befektetés kezelni őket. Erősítheti a kapcsolataidat a LinkedInen, a profilodat pedig erősíti.

 

Te mennyi időt töltesz a LinkedIn profilod gondozásával és az endorsementekkel?

Forrás: Forbes.com

 

Szerző: Sipos Kriszta

 

Kapcsolódó tartalmak