Idegen invázió a LinkedIn-en – miért utasítsd el ismeretlen emberek felkéréseit?

2014. április 25.
spiritcode
LinkedIn felkérések

Vissza szoktatok igazolni ismeretlen felkéréseket a LinkedIn-en?

Soha nem dolgoztatok együtt, a neve sem ismerős, közös kapcsolatot sem találsz, mégis ismerősnek jelölt a LinkedIn-en. Mindannyiunk találkozott már ilyen jellegű felkérésekkel és néha bizony vissza is igazoltuk. Azonban a LinkedIn a szakmai kapcsolatok építésére és ápolására való, nem pedig ismerkedésre, nem kell mindenkit visszajelölnöd, pláne azokat nem, akiket nem ismersz.

Íme, a miértek:

1. Egyszerűen nem ismered azt, aki bejelölt.

Ha valakivel felveszed a kapcsolatot a LinkedIn-en,az olyan, mintha egy személyes találkozón bemutatkoznál neki és átnyújtanád a névjegyedet. Ha ezen a közösségi oldalon egymás ismerősei vagytok, úgy tűnik, mintha elismernétek és ajánlanátok egymás szakmai kiválóságát, tapasztalatait, erősségeit.

A közös szakmai bizalom körébe lépsz ezzel.
Éppen ezért, ha olyan embertől kapsz felkérést, akit nem ismersz, sőt közös kapcsolatotok sincs, az a legjobb, ha elutasítod a felkérést. Még a LinkedIn is azt mondja, hogy olyan embereket vegyél fel a kapcsolataidba, akiket ismersz és bízol bennük. Te bízol egy ismeretlen emberben? Nem hinném.

Felkérések kezelése a LinkedIn-en.

Te figyelsz arra, kit engedsz be a LinkedIn közösségedbe?

 

Ha valakit te szeretnél felkérni, de nem ismered személyesen, az a legjobb, ha megvárod, amíg lesz legalább egy közös kapcsolatotok. Sokszor előfordul, hogy olyan embertől kapsz felkérést, akinek még a neve sem ismerős, közös kapcsolatotok sincs, így nyilvánvalóan nem tudod megítélni, milyen az adott személy hírneve, szakmai reputációja.

Ilyen esetben az a legjobb, ha egyszerűen elutasítod a felkérést. Ha mégis elfogadod a felkérést (ahelyett, hogy figyelmen kívül hagyod, vagy a nem ismerem ezt az embert opcióra kattintanál), ne felejtsd, hogy a szűk, szakmai bizalmi körödbe beengedsz egy teljesen idegen embert, aki ezentúl szabadon szimatolhat körülötted. Akár a kapcsolataidat is felkeresheti, hogy rólad érdeklődjön.

 

2. A felkérő lusta volt arra, hogy egyedivé szabja a felkérést.

A LinkedIn sablon felkérése („I’d like to add you to my professional network on LinkedIn”), főleg egy ismeretlen embertől azt jelenti: „Nem érdekel a felkérés és nem szánok időt az üzenet személyessé tételére, szóval kérlek, utasítsd el most. „ Az ilyen sablonos, semmit mondó felkéréseknek annyi értelme van, mint felhívni valakit és hangposta üzenetet hagyni neki annyival, hogy „Szia, én vagyok, viszont hallásra.”

Amikor ismerősnek jelölsz valakit, vedd a fáradtságot, és írd meg pár sorban honnan ismered, vagy honnan hallottál róla, mert a LinkedIn feltételezi, hogy olyan emberekkel állsz kapcsolatban, akiket jól ismersz. Megírhatod, hogy hol dolgoztatok együtt, vagy hol találkozhattatok. Ha ez sem segít, és nem kapsz visszaigazolást, nem kell tovább erőltetned a vele való kapcsolatfelvételt.

LinkedIn felkérések

 

3. Spamnek tűnik a felkérés.

Sokszor érkeznek felkérések olyan emberektől, akiket nem ismerünk, de úgy tűnik, hogy termékeket, szolgáltatásokat reklámoznak. Ezek a profilok az esetek többségében nem élő profilok, hanem egy spam robot kezeli őket. Vagy egy személy, aki mindenáron eladni akar és teleszemeteli a falat és a levelesládádat az ajánlataival. Mind a két lehetőség bosszantó, így az ilyen jellegű profilok megérdemlik a „Report as Spam” feljelentést.

A spamelő profilok úgy randalíroznak a LinkedIn-en, hogy még profilképük sincsen. Ha ki akarod védeni az idegesítő embereket, kövesd azt az egyszerű szabályt, hogy ha nincsen kép, kapcsolat sincsen. Azaz ha nem ismered az embert és profilképe sincsen, ne jelöld vissza. Akkor is szólaljon meg benned a vészcsengő, ha a profil olyan helyen él (például egy másik országban), ahol még életedben nem jártál.
Ha jelented az ilyen jellegű profilokat, sokat segítesz a LinkedIn-nek abban, hogy a többi felhasználót ne találják meg a spamek, mert ha jelented a spameket, a rendszer archiválja az üzeneteket. Mindenesetre, ha nem is jelented, csak figyelmen kívül hagyod a meghívást, akkor se nyiss meg semmilyen csatolmányt vagy linket, amelyet a gyanús profilok küldenek neked.

Nem kell tehát minden felkérést elfogadnod.

Tartsd tisztán a LinkedIn profilodat és csak olyan emberekkel lépj kapcsolatba, akiket tényleg ismersz, és szívesen fogadod őket szakmai köreidben. Ha pedig már vannak ilyen kapcsolataid, ideje nagytakarítást rendezni a kapcsolataid között.

Vissza szoktatok igazolni ismeretlen felkéréseket?

Ha bővebben is érdekel a LinkedIn es más közösségi profilok beállításai, kattints ide: http://spiritcode.hu/karrierworkshop/

karrier workshop, spiritcode

Jelentkezz Karrier workshopunkra!

 

forrás: www.enterpreneur.com

Szerző: Sipos Kriszta

 

Kapcsolódó tartalmak