Sikeres a mesterséges felejtés a Google-ön.

2014. június 16.
spiritcode
google-eltávolítási kérelem

2014. május 13-ától minden Európai Uniós polgárnak joga van ahhoz, hogy eltávolítassa a róla szóló, nemkívánatos tartalmakat.

2014. május 13-ától minden Európai Uniós polgárnak joga van ahhoz, hogy eltávolítassa a róla szóló, nemkívánatos tartalmakat.

Az Európai Unió Bírósága 2014. május 13-án hozott határozata alapján a Google köteles törölni bizonyos tartalmakat, ha azt a felhasználó kéri.

A törlést egy űrlap kitöltésével lehet kérvényezni és arcképes igazolvány feltöltése szükséges hozzá. Az Európai Unió Bíróságának új törvénye kimondja, hogy minden uniós polgárnak megvan a felejtéshez való joga és ez 2014. május 13-ától az online világra is igaz.

A funkció egyelőre Európában él, és olyan tartalmak eltávolítását kérhetik a felhasználók, amelyek publikálásuk idején helytállóak voltak, ám az idő során érvényüket vesztették, vagy negatív fényt vetnek az adott személyre. Ezáltal nem csak jogsértő, hanem idejemúlt, vagy nem kívánt tartalmakat is töröltethetnek a felhasználók.

google-eltávolítási kérelem, Spiritcode blog

A funkció egyelőre Európában él.

 

Az elmúlt hónapban több ezer eltávolítási kérvény érkezett a Google szakembereihez. A Reuters információ szerint a döntés napján közel 12 ezer beadvány érkezett, a legtöbb kérelmet az esti órákban adták fel. A kérelmek feldolgozását megkezdték, de a részletes vizsgálat miatt akár hetekig is eltarthat, míg egy általunk kért tartalmat törölnek a keresőből.
Az eltávolítási kérelemhez szükséges űrlapot itt éred el.

forrás: origo.hu

Szerző: Sipos Kriszta

 

Kapcsolódó tartalmak